Pár tanács, hogyan írjál jó posztot

Jó pár király poszt született már a Reblog Maratonra, de ha ezeket a tanácsokat megfogadjátok, simán durranthattok még nagyobbakat is.

 1. Legyenek képek a posztban. Egyrészt így mi is nagyobb eséllyel rakjuk ki a címlapra, másrészt jó, ha a szövegfolyamot néha megtöri valami, könnyebb úgy végigolvasni. A kép persze kapcsolódjon a poszt témájához, legyen minél egyedibb, sőt, a legkirályabb az, ha így vagy úgy, de ti készítettétek. Ha pedig nem egyszerűen illusztrál, hanem valami plusz infót ad, vagy egy új oldalát világítja meg a tárgyalt sztorinak, az külön jó. Egy stockfotó viszont egyáltalán nem az. Ja, és a méretre is figyeljetek: az alapsablonba például 640 pixel széles képeket érdemes rakni – ha más a méret, a rendszer automatikusan átméretezi erre –, a fejlécképet pedig így érdemes lecserélni.
 2. Olyan témáról írjatok, ami nemcsak titeket érdekel, másokat is. Az énblogokat szinte lehetetlen felfuttatni, viszont ha mondjuk a hobbitokról, szakterületetekről vagy közéleti fejleményekről posztoltok, az már sokkal több embert fog izgatni. Ha tényleg őszintén írtok a szenvedélyetekről, az tuti egyedi és élvezetes lesz. 
 3. Ha jó a poszt, mi toljuk, ahol tudjuk, de toljátok ti is. Facebookon – létrehozhattok egy rajongói oldalt a blogotoknak –, Twitteren, Tumblren, Instagramon, Pinteresten, palackpostán, satöbbi. Itt például elég jó tanácsokat találtok a reblogtuninghoz.
 4. Érdemes odafigyelni a helyesírásra és a központozásra. Mondják, a nyelv úgy helyes, ahogy használjuk, de sok olvasó – és szerkesztő – azért nem így látja ezt. Az írásjelek után szóköz következik, ha nem vagytok biztosak benne, hogy egy szót hogyan írnak, akkor érdemes ráguglizni. Az MTA-nak pedig van egy helyesírással fogalkozó, nagyon fasza oldala, ezt is érdemes lecsekkolni. A helyesírás mindig is szexi volt, és az is marad.
 5. A poszt élesítése előtt érdemes várni egy kis időt, és aztán átolvasni az egészet újra, sőt, ha meg tudjátok mutatni valakinek, mielőtt kimegy, tegyétek! Több szem többet lát.
 6. Vannak, akik átdátumozzák a posztjaikat, csak hogy előrébb kerüljenek a kategória oldalakon. Ez nem szép dolog, és úgyis kiszúrjuk, úgyhogy ne csináljátok.

Végül itt van pár új blog, ami szerintünk elég jól sikerült:

 1. Ukrajna
 2. Napiwiki
 3. Álcázott igazság
 4. Nagyvilág
 5. Anyátlanul

0 Tovább

Pár hasznos infó

Hamarosan elérhetőek lesznek új sablonok a rebloghoz, viszont a hőlégballonos fejlécet már most is lecserélhetitek.

Ezt úgy lehet megcsinálni, hogy a baloldali menüből kiválasztjátok az egyik blogotokat, majd az alsó, zöldes sávban a Fájlok menüpontra, majd a Fájl feltöltése gombra kattintva feltöltitek az általatok választott fejlécképet. A kép 1000 pixel széles lehet, a magassága változhat.

Miután ez megvolt, a fájlkezelőben az adott fájlnál rámentek a láncszemes ikonra a jobb oldalon (URL mutatása), majd a felugró címet kimásoljátok. A zöld alsó sávban kiválasztjátok a sablonok menüpontot, létrehoztok egy új sablont, majd ezt szerkesztitek a vonatkozó gomb segítségével. Itt a kódszerkesztőben kicserélitek a <img src="/images/blog_default/ballon.jpgelemből az idézőjelek közötti részt arra az URL-re, amit az előbb kimásoltatok, elmentitek, és már már működik is a dolog. A sablon neve mellett még rá kell bökni az alkalmaz linkre, ezzel élővé válik minden.

A blog leírását az alsó sávban a Beállítások menüpont alatt lehet megváltoztatni, az Alapatadoknál, a blog profilképét – ez nem azonos a fejléccel – pedig az alatta lévő Megjelenésnél.

Mi ez az egész? Részletek itt.

4 Tovább

Reblog Maraton Játékszabályzat


A Reblog Maratonról

A Reblog Maraton (továbbiakban: Maraton) ideje alatt a reblog.hu blogszolgáltatáson futó kreatív, egyedi, máshol meg nem jelenő, és a mezőnyből kiemelkedő olvasottsággal bíró blogokat jutalmazzuk. Minden blogot három témakategóriából egyben indíthat a tulajdonosa, csatlakozni a Maraton ideje alatt folyamatosan lehet, minden hónapban minden kategóriában két díjazott lesz, egyenként 100 000 Ft jutalommal.

 •  A Maraton szeptember 15-től visszavonásig tart. A szervező Origo Zrt. havonta hirdet eredményt, három témakategóriában. Minden hónapban minden kategóriában két nyertest hirdetünk, egyet az előző hónapi látogatószám alapján a legsikeresebb posztot bemutató blognak, egyet pedig a blog általános minősége, tartalma alapján. A díj egyenként 100 000 Ft.
 • A Maratonon induló bloggerek három kategóriában nevezhetik blogjaikat: közélet, életmód, szórakozás. A reblog.hu szerkesztői fenntartják a jogot egy-egy adott blog kategóriájának felülminősítésére, azaz önkényesen áttehetik egy, szerintük a blog tematikájához jobban illő kategóriába.
 • Az elbírálás szempontjai: a látogatószám  az Origós mérőszámok, a minőség az adott tartalom érdekessége, társadalmi fontossága alapján dől el. Ez utóbbi a szerkesztők, a felkért zsűri szubjektív döntésének eredménye. A máshonnan átköltözött blogok itteni telejsítményét értékeljük.
 • Egy blog a Maraton alatt két alkalommal nyerheti meg a 100 ezer forintos díjat: egyszer a tartalma, egyszer a látogatószám alapján. Egy blogger több blogot is indíthat akár azonos kategórián belül is, ezek számát a szervezők nem korlátozzák.
 • A szabályzat módosításának, illetve a versenyidőtartam megváltoztatásának jogát fenntartjuk.

 
Ki vehet részt a versenyben?

 • A versenyben részt vehetnek bármely magyar vagy külföldi blogszolgáltatónál indított magyar nyelvű blogok, ha a tartalmukat a reblog.hu-ra költöztetik, ezzel párhuzamosan a korábbi felületen futtatott blogot megszüntetik. Részt vehetnek továbbá a reblog.hu-n újonnan induló és már korábban is itt működő blogok.
 • A versenyben minden olyan blog/blogger részt vehet, akinek/aminek tartalma nem duplikált, nem ütközik törvénybe, nem forgalomterelési céllal jött létre, nem pr tartalom, és nem sért személyt vagy csoportokat. A Maratonban az Origo Zrt. munkatársai és a céggel gazdasági kapcsolatban álló blogok és bloggerek nem vehetnek részt.
 • A versenyből kizárható az a blog, ami a látogatottságot mesterségesen befolyásolja, az oldalletöltéseket manipulálja. Kizárható továbbá az a blogger, akinek tevékenysége megsérti az ÁSZF-et.
 • A versenyből való kizárás jogát a a szervező fenntartja.

A Maratonra való nevezéssel a blog tulajdonosa az alábbiakat tudomásul veszi és vállalja:
 

 • A Maraton ideje alatt blogja fejlécébe bekerül a versenylogó, és ehhez kapcsolódóan a választott kategória.
 • A blogger által kiválasztott nevezési kategóriát a szerkesztők felülbírálhatják, és áthelyezhetik másik, a témához jobban passzoló kategóriába.
 • Blogja kikerülhet az Origo címlapjára, a Reblog címlapjára és a tematikus gyűjtőoldalakra, de ezekre a szervező nem vállal kötelezettséget.
 • A blogbejegyzések fenti és egyéb helyeken történő kiemelése szükségszerűen időben és gyakoriságban nem biztosít mindenkinek ugyanakkora szereplést, a kiemelés, szerkesztőségi döntések mentén (tartalmi minőség) alapul, ugyanakkor a szervező törekszik az esélyek kiegyenlítésére.
 • A blogger tudomásul veszi és elfogadja a díjazás alapjául szolgáló belső Origós mérési rendszer használatát, melynek mért adatai a blogtulajdonos számára az adott blogra vonatkozóan a verseny során mindvégig publikusak és nyomon követhetők. Ez a blog adminfelületén a Beállítások/Statisztika fül alatt érhető el.
 • A játék résztvevői tudomásul veszik és kifejezetten hozzájárulnak ahhoz, hogy nyerés esetén nevüket a Magyar Telekom Nyrt. minden további feltétel és ellenérték nélkül, kizárólag a játékkal kapcsolatban a reblog.hu weboldalon nyilvánosságra hozza,
 • részvételükkel minden tekintetben, kifejezetten elfogadják és tudomásul veszik a jelen játékszabályzatban foglalt valamennyi feltételt, s hozzájárulnak adatainak kezeléséhez.

 
Hogyan vehetek részt a versenyben?

 •  A regisztráció vagy belépés után lépj be a saját blogodra, vagy hozz létre egyet, ha még nincs.
 • A blog fejlécében, ha be vagy lépve, egy legördülő menüből választhatod ki, hogy a blogodat melyik kategóriában indítod. A kategória kiválasztása után a fejlécedben megjelenik, hogy melyik témakategóriában nevezted a blogodat.
 • A szervezők fenntartják maguknak a jogot, hogy az általad kiválasztott kategóriát felülbírálják, és azt a szerintük jobban illő téma alá rendeljék.
 • A témakategóriához való rendeléssel a blogodat elindítottad a versenyen, gratulálunk, és sok sikert!
 • Ha nem szeretnél részt venni a játékban, vagy később meggondolod magad, a kategóriaválasztó menüben egyszerűen kattints a nem jelentkezek pontra.

A nyertesek:

 • Minden hónapban a maraton.reblog.hu blogon közzétesszük a kategóriánkénti két nyertes blog nevét és a legolvasottabb poszt linkjét.
 • A nyertes blog fejlécében megjelenik a nyertesnek kijáró pecsét.
 • A nyertes blogok szerzőjével felvesszük a kapcsolatot, és nyereményük átvételéről egyeztetünk velük.
 • A nyeremény készpénz, és adóterhek nem terhelik.

0 Tovább
123
»